Η Ιστορία γεννήθηκε ως παιδί της αναγκαιότητας στην προσπάθεια των ανθρώπων να κατανοήσουν την εμπειρία τους μέσα στο χώρο και το χρόνο. Σε ένα παιχνίδι όπου συνυπάρχουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, άλλοτε ως ενότητα και άλλοτε ως θραύσματα, οι άνθρωποι επιχειρούν, ρητά ή άρρητα, να προσδώσουν στον εαυτό τους μια ταυτότητα. Μια ταυτότητα που φέρει, μεταξύ πολλών άλλων, την αναζήτηση, τη μνήμη, τη συνείδηση και την ελπίδα.
Η Ιστορία δεν υπάρχει μόνο ως επιστήμη που βοηθάει στην κατανόηση του παρελθόντος και του παρόντος αλλά και ως δημιουργία, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη. Η ανάγνωση, η επιλογή, η ερμηνεία αποτελούν δυναμικά στοιχεία μιας τέτοιας δημιουργικότητας. Η Ιστορία ξαναδιαβάζεται με βάση τις τρέχουσες ανησυχίες και τις σύγχρονες αξίες δίνοντας τη δυνατότητα να υπάρξει μια δημιουργική επανερμηνεία της Ιστορίας.
Η Ιστορία δεν είναι μόνο μελέτη του παρελθόντος με παλιά και νέα στοιχεία, με παλιές και νέες αξίες αλλά ο χώρος και ο χρόνος όπου οι άνθρωποι μπορούν να μετασχηματίσουν συνειδητά, στο βαθμό του εφικτού, το βίο τους. Η Ιστορία δεν είναι μια μηχανική επανάληψη στην οποία οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι αλλά ένα γόνιμο πεδίο που μπορούν να δημιουργήσουν με κριτική σκέψη και ηθική ευθύνη.
- Ιστορία: ο λαβύρινθος μιας επιστήμης. Ορισμοί, μεθοδολογίες, σχολές, χρόνος και μνήμη
- Ιστορία: ο λαβύρινθος των ιστοριών∙ ακαδημαϊκή, δημόσια και προφορική
- Marx: η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία ταξικών αγώνων
- Nietzsche: Ωφέλεια και μειονεκτήματα της Ιστορίας για τη ζωή
- Κορνήλιος Καστοριάδης: το κοινωνικο-ιστορικό, μορφές του Είναι, ζητήματα γνώσης
- Murray Bookchin: Η Τρίτη Επανάσταση
- Ιστορία και κινηματογράφος
- Ιστορία και χώρος: περπατώντας στους δρόμους της πόλης